Oblíbené místo řeckého krále Otty I. najdete v karlovarském lese u Tří křížů

21. leden 2022

Další turistický tip nás zavedl na jednu méně známou karlovarskou vyhlídku – Ottovu výšinu. Místo bylo oblíbeným výletním cílem řeckého krále Otty I.

Nad lázeňským centrem Karlových Varů ve výšce 602 metrů nad mořem se nachází Ottova výšina. Najdete ji jen několik set metrů od mnohem známější karlovarské vyhlídky Tři kříže. Místo bylo oblíbeným výletním cílem řeckého krále Otty I., proto výšina i vyhlídka nesou právě jeho jméno.

Otta I. patřil k nejpopulárnějším hostům Karlových Varů poloviny 19. století a jeho pobyty jsou považovány za poslední významné šlechtické návštěvy města. Král se zde léčil celkem pětkrát. Na výšině byl na jeho počest roku 1852 vztyčen sloup.

Dnes místo nabízí posezení s výhledem na centrum lázeňského města.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.