Nová vysoká škola polytechnického vzdělávání by v Karlovarském kraji mohla fungovat už od roku 2025

30. srpen 2023 08:55

 V Karlovarském kraji vznikne víceoborová vysoká škola. Nabídne výuku v regionu žádaných oborů. Kromě techniky se zaměří například na zdravotnictví nebo sociální oblast.

Memorandum o spolupráci na přípravě nového typu vysokoškolského vzdělávání podepsali v úterý hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek zvolený za STAN, ministr školství Mikuláš Bek z hnutí STAN i prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček.

Právě na spolupráci s firmami by měla být plánovaná forma vysokoškolského vzdělání neuniverzitního typu založena. Podle ministra Beka by se mělo v následujícím roce vyřešit legislativní zakotvení nového školního typu polytechniky. Zároveň by se už mělo pracovat i na obsahové náplni studia.

V roce 2025 by pak podle Beka mohly být provedeny investiční akce, které budou souviset s otevřením školy. Hejtman Kulhánek je v tomto ohledu ještě optimističtější a věří, že by škola mohla otevřít první ročník už ve školním roce 2025/2026.

Princip polytechniky, který funguje například v sousedním Německu nebo Rakousku, spočívá v úzkém provázání firem s výukou. Vyučovaly by se tak zejména obory, které regionální firmy potřebují, a zároveň by se firmy podílely i na samotné výuce, praxi studentů a případně financování školy. Podle Beka je zatím v Česku velmi nízký podíl financí ze soukromých zdrojů na školství, přičemž právě firmy naléhají na školství, aby vytvářelo zaměstnance, které potřebují.

Vyřešit se musí i umístění školy

Jak informoval hejtman kraje Petr Kulhánek, zatím se úvahy o umístění nové školy ubírají dvěma směry. Jedním je využití bývalého školního areálu v Královském Poříčí, který by nepotřeboval velké investice a zároveň by zde mohl do budoucna vzniknout celistvý vysokoškolský kampus. Nevýhodou je ale vzdálenost od hlavních center kraje. Druhá cesta by byla vytvořit školu jako souhrn odloučených pracovišť, kdy by se například využily prostory ekonomické fakulty v Chebu nebo bývalé školy na nábřeží Jana Palacha v Karlových Varech.

Podle předsedy Hospodářské komory je podnikatelský sektor připravený převzít spoluzodpovědnost za přípravu studentů a chce se podílet na vzniku duálního vzdělávání. Připomněl, že i když by měla Česká republika v následujících letech investovat zejména do rozvoje infrastruktury, energetiky nebo IT miliardy korun, všechny tyto cíle mohou narazit na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Jen část z nich je podle Zajíčka možné doplnit ze zahraničních pracovníků.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroj: ČTK/Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio