Nominace do 12. ročníku Aleje roku v Karlovarském kraji běží do konce října

13. září 2022 12:15

Pokud máte ve svém okolí zajímavou alej nebo letité stromořadí, můžete ho teď přihlásit do ankety Alej roku. Anketu pořádá spolek Arnika zaměřený na ochranu životního prostředí. Zatím je z celé republiky nominovaných 26 alejí, ale žádná z Karlovarského kraje.

V anketě Alej roku pořádané spolkem Arnika nejsou v Karlovarském kraji nominovány zatím žádné aleje. Dosud soutěží 26 alejí z 10 krajů. Loni v kraji bodovala Alej k Iluzivním bránám u zámku Valeč a za celou republiku Klokotská alej. Nominovat stromořadí můžete do 26. října na webu www.alejroku.cz.

Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Přihlášku může do ankety zaslat kdokoli – jednotlivci, rodiny, sdružení, firmy, školy i obce. Hledají se aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras.

O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky. Jako každý rok se soutěží ve dvou kategoriích o nejoblíbenější alej a nejkrásnější fotografii.

O nejoblíbenější aleji rozhodnou lidé hlasováním na podzim tohoto roku. Kompletní výsledky budou zveřejněny v lednu 2023. Pro nominující vítězných alejí ze všech regionů Arnika připraví dárkové balíčky s poukazy od FotoŠkoda, knihami o památných stromech nebo vstupenkami do botanických zahrad. Nominující celonárodní vítězky obdrží jako hlavní cenu let balonem.

Patroni ankety navíc vyberou tři nejkrásnější fotografie, jejichž autory ocení fotoaparátem nebo tiskárnou.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio

Související