Kuřecí prsíčka se žloutkovou omáčkou. Studená večeře nebo předkrm

Připravíme si báječnou lehkou večeři, při jejíž přípravě ještě upotřebíme zbylá velikonoční vajíčka. Příprava je vemi jednoduchá a výsledek senzační.

Ingredience
  • 600 g kuřecích prsíček
  • 1 mrkev
  • ¼ menšího celeru
  • 1 cibule
  • 5 zrnek celého pepře
  • sůl
  • Na omáčku: 2 lžíce změklého másla
  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • sardelová pasta
  • mletý bílý pepř
  • citrónová šťáva
  • trochu bílého vína na zředění
  • sůl
  • Na ozdobení: olivy
  • kapary
  • plátky citrónu
  • petrželka, pažitka

Očištěnou mrkev, celer a cibuli dáme do hrnce a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme očištěná kuřecí prsíčka, pepř, sůl a vaříme do změknutí masa, cca 25 minut. Měkká prsa vyjmeme a necháme je vychladnout. Mezi tím si připravíme omáčku: Změklé máslo utřeme se sardelovou pastou a prolisovanými vařenými žloutky do pěny. Potom přidáme pepř, osolíme, ochutíme citrónovou šťávou a opět chvilku třeme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji trochou dobrého bílého vína.

Studená kuřecí prsa nakrájíme na plátky nebo hranolky, upravíme je na talíře a přelijeme vychlazenou omáčkou. Posypeme nadrobno nakrájenými zbylými bílky a ozdobíme řezy citrónu, olivami, kapary a nakrájenou pažitkou nebo petrželkou. Podáváme s pečivem jako skvělou večeři, event. jako předkrm.

Polévka jako bonus: Vývar, který zbyl, zavaříme nudlemi. Zeleninu, kterou jsme v něm vařili nastrouháme a vložíme zpět. Nezapomeneme na petrželku, kterou posypeme jednotlivé porce polévky.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko