Kuřecí prsíčka se žloutkovou omáčkou. Studená večeře nebo předkrm
Připravíme si báječnou lehkou večeři, při jejíž přípravě ještě upotřebíme zbylá velikonoční vajíčka. Příprava je vemi jednoduchá a výsledek senzační.
- 600 g kuřecích prsíček
- 1 mrkev
- ¼ menšího celeru
- 1 cibule
- 5 zrnek celého pepře
- sůl
- Na omáčku: 2 lžíce změklého másla
- 6 vajec uvařených natvrdo
- sardelová pasta
- mletý bílý pepř
- citrónová šťáva
- trochu bílého vína na zředění
- sůl
- Na ozdobení: olivy
- kapary
- plátky citrónu
- petrželka, pažitka
Očištěnou mrkev, celer a cibuli dáme do hrnce a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme očištěná kuřecí prsíčka, pepř, sůl a vaříme do změknutí masa, cca 25 minut. Měkká prsa vyjmeme a necháme je vychladnout. Mezi tím si připravíme omáčku: Změklé máslo utřeme se sardelovou pastou a prolisovanými vařenými žloutky do pěny. Potom přidáme pepř, osolíme, ochutíme citrónovou šťávou a opět chvilku třeme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji trochou dobrého bílého vína.
Studená kuřecí prsa nakrájíme na plátky nebo hranolky, upravíme je na talíře a přelijeme vychlazenou omáčkou. Posypeme nadrobno nakrájenými zbylými bílky a ozdobíme řezy citrónu, olivami, kapary a nakrájenou pažitkou nebo petrželkou. Podáváme s pečivem jako skvělou večeři, event. jako předkrm.
Polévka jako bonus: Vývar, který zbyl, zavaříme nudlemi. Zeleninu, kterou jsme v něm vařili nastrouháme a vložíme zpět. Nezapomeneme na petrželku, kterou posypeme jednotlivé porce polévky.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka