Mandolety a hnědý suchar. Vánoční cukroví našich prababiček

Pečeme na Vánoce. Tato dvě cukroví jsou prastará, ale vynikající. Pozor, potřebují čas na uležení.

Mandolety

Ingredience
  • 180 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g loupaných mandlí nahrubo nakrájených
  • 1 vejce na potření

Ze všech surovin zpracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Z každého vytvoříme váleček, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C cca 25 minut. Ještě horké je nakrájíme na plátky silné cca 1 cm. Druhý den mandolety naskládáme do krabice a skladujeme v suchu. Doba potřebná ke změknutí: minimálně 10 dnů.

Jedná se o velice starý recept na rychlé pečivo, které dlouho vydrží. Nekazí se, neobsahuje tuk, přesto je vynikající.

Hnědý suchar

Ingredience
  • 180 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 60 g hrubě nakrájených mandlí
  • 2 vejce
  • 50 g strouhané čokolády
  • 60 g rozinek
  • citrónová kůra
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka mletého nového koření
  • špetka mleté skořice
  • 1 bílek na potření

Ze všech surovin zpracujeme těsto, které rozdělíme na dva stejné díly. Z každého vytvoříme váleček, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je bílkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C cca 20–25 minut. Ještě teplé nakrájíme na plátky cca 1 cm silné. Druhý den uložíme do krabice a uschováme v suchém prostředí. Doba potřebná ke změknutí: minimálně 10 dnů

Bez tohoto sucharu by vánoční tabule nebyla úplná. Připravoval se v několika různých verzích. Tato patří mezi ty fajnovější.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko