Mrkev s hráškem a telecím masem. Prověřená kombinace, která nikdy nezklame

Maso nemusí být nutně jen telecí, ale můžeme použít také libové vepřové, či vařené hovězí. Maso nemusíme použít vůbec, pak by mohl být tento pokrm vhodný i pro vegetariány.

Ingredience
  • 400 g telecího masa z plece
  • 500 g mrkve
  • 250 g mraženého hrášku
  • 1 větší cibule
  • kmín, mletý pepř, sůl
  • olej
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • vývar na podlití, citron, petrželka

Omyté a osušené maso nakrájíme přes vlákno na plátky. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném tuku zprudka z obou stran opečeme. Opečené vyjmeme a uložíme stranou. Na zbylém tuku necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli.

Pak přidáme očištěnou, na kolečka nebo nudličky nakrájenou mrkev, kmín, sůl, vložíme opečené maso, mírně podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Potom přidáme hrášek, zamícháme a dusíme dalších 10 minut.

Mezitím utřeme máslo s moukou a z této máslové hmoty vytvoříme několik kuliček, kterými pokrm zahustíme. Podlijeme malým množstvím vývaru, zamícháme a necháme ještě chvíli povařit. Podáváme sypané petrželkou a obložené citrónem, jehož šťáva pokrm zvýrazní.

Příloha: vařené brambory, bramborové noky, slané pečivo

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.