Pšeničné „rizoto“ (bulgur)
Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Tím, že je předvařený, usnadňuje další úpravu. Používá se do polévek, na saláty, jako příloha či různě upravené rizota. V neposlední řadě ho můžeme použít i do rozličných nádivek nebo jím nastavit mletá masa při přípravě karbanátků či domácí sekané.
Tím, že obsahuje, vitaminy, vlákninu a minerály, má velmi příznivé účinky na lidský organismus, navíc velmi dobře chutná. Měli bychom do svého jídelníčku zařazovat častěji.
Suroviny 4-6 porcí:
250 g bulguru
1 lžíce sádla
1 cibule
2 barevné papriky
2-3 stroužky česneku
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek nebo 2 lžičky sušených (petrželka, pažitka, libeček, tymián apod.)
mletá paprika sladká i pálivá
100 g kysané smetany
sůl
250 g nakrájené šunky
Postup:
Bulgur v několika vodách propláchneme a v mírně osolené vodě (v poměru s bulgurem 2:1) ho uvaříme doměkka. To trvá cca 10-12 minut.
V rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nebo kostičky nakrájené papriky a plátky česneku, opaprikujeme, osolíme, promícháme a pod poklicí dusíme maximálně 5 minut. Papriky musí být jen změklé, nikoliv rozvařené.
Měkký bulgur necháme pod pokličkou prochladnout a poté do něj vmícháme smetanu, oblíbené, najemno nasekané čerstvé nebo sušené bylinky a podušené papriky. Vše dobře promícháme a už jen prohřejeme.
Rizoto podáváme obložené čerstvou zeleninou a plátky šunky. Místo šunky lze použít také kousky drůbežího masa.
Vynecháme-li šunku či maso, máme výbornou variantu pro vegetariány.
Celková doba přípravy je 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka