„Černé“ pirohy

S těstem se pracuje velice dobře, je tvárné, nelepí se a při vaření se pirohy neotvírají, náplň neteče. Název tohoto výborného pokrmu, „černé“ pirohy, vznikl jistě od použité pohankové mouky, která je tmavá.

Zkusila jsem pirohy polít jak cibulkou, tak na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou a bylo to také výborné.

Tento recept pochází z východního Slovenska.

Suroviny na 4–6 porcí:

100 ml pohankové mouky

400 ml hladké pšeničné mouky

1 – 2 vejce

voda

sůl

na másle nebo sádle osmažená cibulka

Suroviny na náplň:

400 g tvrdého tvarohu

2 vejce

sůl

Postup:

Z obou druhů mouky, vajec, vody a soli vypracujeme těsto, které musí být měkké a tuhé asi jako těsto na nudle. Pod vlhkou utěrkou nebo mikrotenem ho necháme 30 minut odpočinout.

Po této době těsto vyválíme na sílu cca 2–3 mm, nakrájíme na čtverce nebo pomocí tvořítka na pirohy vykrájíme.

Do středu dáme přiměřené množství náplně, dobře uzavřeme a vaříme v mírně osolené vodě 5 minut.

Hotové pirohy vyjmeme, polijeme na sádle nebo másle usmaženou cibulkou a podáváme s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.

Příprava náplně: Tvaroh rozmačkáme vidličkou, osolíme a promícháme s vajíčkem.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá příbližně 1 hodinu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.