Maso z divočáka na šípkové omáčce

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:


750 g kýty z divočáka
50 g slaniny
cca 1/2 litru mléka
trochu sádla nebo oleje
1 kávová lžička krystalového cukru
1 cibule
1 mrkev
plátek celeru
1 menší kořenová petržel
tymián
bobkový list
jalovčinky
nové koření
vývar na podlití
mletý pepř a sůl

Na omáčku:
4 plné polévkové lžíce šípkové marmelády
200 ml červeného vína
špetka mleté skořice
citrónová šťáva i kůra
event. cukr
na zahuštění trochu máslové jíšky

Postup:


Odblaněné a očištěné maso protkneme proužky slaniny a zalijeme ho studeným mlékem, tak, aby bylo celé ponořeno. V chladu necháme cca 24 hodin. Potom maso osušíme a v rozpáleném tuku opečeme ze všech stran. Opečené maso vyjmeme a ve zbylém tuku osmahneme najemno nakrájenou cibuli zasypanou lžičkou cukru. Jakmile cibule začne zlátnout, přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu. Opečené maso osolíme, opepříme, posypeme tymiánem, vložíme na zeleninový základ, přidáme bobkový list, jalovčinky a nové koření. Podlijeme vývarem a pod poklicí pomalu dusíme. Podle potřeby maso podléváme vývarem a několikrát jej obrátíme. Měkké vyjmeme, ze zeleniny odstraníme koření a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme. Potom tuto směs zalijeme červeným vínem, přidáme šípkovou marmeládu, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a mletou skořici. Promícháme a pomalým varem vaříme asi 5 minut. Je-li třeba, omáčku zahustíme řídkou máslovou jíškou a ještě chvilku povaříme. Nakonec ochutíme citrónovou šťávou, event. dosolíme a osladíme.

Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, podlijeme omáčkou a podáváme nejlépe s kynutými knedlíky.

Celková doba přípravy je cca 2 hodiny

6 porcí

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.