Bandury
podle Mirky Kuntzmannové
- 350 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- cca 350 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce oleje
- 30 g droždí
- sůl
- 1 vejce na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.
Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, které rozdělíme na 16 dílů. Z každého vytvoříme bochánky, přendáme je na pomaštěný plech a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme je posypat solí, kmínem, seznamem, mákem.
Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Bandury podáváme k dušené mrkvi, k čočce, k hlávkovému zelí, apod. Výborně chutnají i studené, namazané máslem a pokapané medem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.