Silvestrovský bůček
Ovárek podáváme o půlnoci, vlastně již na Nový rok. Prasátka by měl každý na Nový rok alespoň kousek sníst. Podle pranostiky proto, abychom měli celý rok štěstí. A to potřebujeme všichni. Tak tedy spojíme příjemné s užitečným a silvestrovský bůček si připravme.
Suroviny na 4-6 porcí:
1 kg vepřového bůčku s kostmi
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
1-2 feferonky
3 stroužky česneku
3-5 lžic vinného octa
5 jalovčinek
10 zrnek pepře
1 lžíce vegety nebo podobného koření
sůl
strouhaný křen
Postup:
Do nádoby nalijeme cca 2 l vody, přidáme všechno koření, omytou, ale neoloupanou cibuli, feferonku, česnek, ocet a sůl.
Náš tip:
Vývar můžeme použít k přípravě výborné polévky zelňačky. Stačí, když do něj přidáme trochu zbylého masa, zelí, kousek uzeného či klobásy, mletou papriku a dobrý „vyprošťovák“, který se může hodit, je připravený.
Chvíli povaříme, pak přidáme očištěné maso a pomalým varem vaříme do poloměkka.
Přidáme očištěnou zeleninu a vaříme tak dlouho, až je vše měkké. Poté maso vyjmeme, vykostíme, nakrájíme na plátky a na talíři obložíme uvařenou zeleninou, polijeme malým množstvím vývaru, aby zůstalo maso šťavnaté.
Těsně před podáváním posypeme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme s chlebem.
Celková doba přípravy je 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.