Kuře na thajský způsob
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
500 g kuřecích prsíček
1 větší mrkev
1 cibule
1 paprika
150 ml sladké chilli omáčky
150 g ananasu (může být i z kompotu)
2 lžíce sojové omáčky
špetka soli
olej
100 - 150 ml vody
Postup:
Omytá a osušená kuřecí prsíčka nakrájíme na kostky cca 1 x1 cm. Oloupanou cibuli, očištěnou a omytou mrkev a papriku nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak i ananas. V pánvi rozpálíme olej a maso v něm restujeme 2 – 3 minuty.
Přidáme připravenou cibuli, mrkev, papriku, trochu osolíme, zastříkneme sójovou omáčkou, podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a dusíme 5 minut. Na závěr přidáme ananas a sladkou chilli omáčku, promícháme a povaříme asi jednu minutu.
Příloha: rýžové nudle, vařená rýže
Celková doba přípravy cca 15 minut
Poznámka:
V letním období velmi oblíbený pokrm. Jeho příprava nezabere příliš času, je lehký a moc dobrý. Chuť je podmíněna i vzhledem, proto je dobré, když při jeho přípravě použijeme čerstvou červenou papriku. Vedle oranžové mrkve a světlého ananasu její barva vynikne a pokrm se bude zdát mnohem lákavější.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.