Podzimní vepřová pečeně
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny na 6 porcí:
- 800 g vepřového karé (kotlety bez kosti)
- 150 g sušených švestek bez pecek
- 4 polévkové lžíce oleje
- 30 g másla
- 1 dl kysané smetany
- 2 dl sladké smetany
- 1,5 dl dobrého bílého vína
- 2 polévkové lžíce slivovice
- 1 polévkové lžíce vegety nebo podobného koření
- mletý pepř
- sůl
- petrželka
Postup:
Maso otřeme vlhkou utěrkou a uprostřed špalíku masa podílně prořízneme ostrým tenkým nožem po celé délce otvor. Každou vypeckovanou sušenou švestku vyplníme kouskem tuhého másla. Takto připravené švestky vtlačíme do otvoru v mase. Osolíme, opepříme a maso ze všech zprudka opečeme v rozpáleném oleji.
K opečenému masu přidáme na kousky nakrájené švestky, které nám zbyly z náplně, vše posypeme trochou vegety, podlijeme vínem a vodou, přiklopíme poklicí a na mírném stupni tepelného zdroje dusíme téměř doměkka. To trvá podle zralosti masa cca 40 minut.
Během tepelné úpravy maso obracíme a podle potřeby podléváme. Tekutiny nedáváme příliš, maso musí být dušené, nikoliv vařené. Před koncem dušení přidáme slivovici a necháme ještě asi 10 minut pod poličkou na tepelném zdroji. Alkohol vyprchá a maso zkřehne a dostane vynikající chuť.
Měkké maso vyjmeme a mírně prochladlé nakrájíme na plátky. Omáčku zalijeme kysanou i sladkou smetanou a velmi krátce povaříme. Není třeba zahušťovat.
Jako přílohu doporučuji domácí široké nudle nebo dušenou rýži se šunkou.
Celková doba přípravy cca 90 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.