Bramborová buchta
podle Mirky Kuntzmannové
- 500 g syrových brambor
- 500 g hrubé mouky
- 500 ml mléka
- 1 vejce
- 50 g droždí
- 1 lžička cukru
- mletý pepř
- 1 lžíce majoránky
- 4 stroužky česneku
- 120 g rozpuštěného sádla, oleje nebo rostlinného tuku
- sůl
- sádlo nebo máslo na vymazání pekáče a potření upečené buchty
Brambory oloupeme, omyjeme a najemno nastrouháme. Přebytečnou vodu z nich slijeme. Do vlažného mléka postupně vmícháme mouku, vejce, nastrouhané brambory, vlahý tuk, utřené droždí s cukrem, prolisovaný česnek, majoránku, pepř a sůl. Dobře promícháme a vlijeme do silně vymaštěného pekáče, ve kterém necháme těsto vykynout. Když zdvojnásobí svůj objem, vložíme pekáč do vyhřáté trouby a pečeme cca 1 hodinu. Během pečení potíráme rozpuštěným sádlem nebo máslem. Povrch bramborové buchty musí mít zlatavou barvu.
Podáváme jako samostatný pokrm se salátem z kysaného zelí. Nejčastěji se však bramborová buchta pekla jako příloha k „bramboračce“ – bramborové polévce a k tmavé houbové omáčce.
Do těsta můžeme přidat nakrájené uzené maso, uzeninu nebo slaninu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka