Tmavá houbová omáčka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

  • 500 g čerstvých hub (nejlepší je směs hřibovitých)
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • cca 4 lžíce máslové jíšky
  • 300 – 400 ml hovězího vývaru

Postup:

Očištěné houby nakrájíme na plátky, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme doměkka. Zvlášť svaříme v troše osolené vody (cca 1 dl) všechno koření.

V kastrolu rozehřejeme olej a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Pak přidáme měkké okapané houby, přilijeme macerát z koření, hovězí vývar, zahustíme jíškou a podle chuti osolíme. Na mírném ohni povaříme 7 – 10 minut.

Doporučená příloha: bramborová buchta nebo kynutý knedlík, houskový knedlík, vařené hovězí maso apod.

Celková doba přípravy: cca 35 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.