Tmavá houbová omáčka
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 500 g čerstvých hub (nejlepší je směs hřibovitých)
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- sůl
- cca 4 lžíce máslové jíšky
- 300 – 400 ml hovězího vývaru
Postup:
Očištěné houby nakrájíme na plátky, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme doměkka. Zvlášť svaříme v troše osolené vody (cca 1 dl) všechno koření.
V kastrolu rozehřejeme olej a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Pak přidáme měkké okapané houby, přilijeme macerát z koření, hovězí vývar, zahustíme jíškou a podle chuti osolíme. Na mírném ohni povaříme 7 – 10 minut.
Doporučená příloha: bramborová buchta nebo kynutý knedlík, houskový knedlík, vařené hovězí maso apod.
Celková doba přípravy: cca 35 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.