Tmavá houbová omáčka
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 500 g čerstvých hub (nejlepší je směs hřibovitých)
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- sůl
- cca 4 lžíce máslové jíšky
- 300 – 400 ml hovězího vývaru
Postup:
Očištěné houby nakrájíme na plátky, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme doměkka. Zvlášť svaříme v troše osolené vody (cca 1 dl) všechno koření.
V kastrolu rozehřejeme olej a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Pak přidáme měkké okapané houby, přilijeme macerát z koření, hovězí vývar, zahustíme jíškou a podle chuti osolíme. Na mírném ohni povaříme 7 – 10 minut.
Doporučená příloha: bramborová buchta nebo kynutý knedlík, houskový knedlík, vařené hovězí maso apod.
Celková doba přípravy: cca 35 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.