Košíčky s ovocem a želatinou
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla nebo rostlinného tuku
- 50 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
Suroviny na krém:
- 500 ml mléka
- 2 žloutky
- 120 g cukru
- 2 plné polévkové lžíce bramborového škrobu nebo vanilkového pudingu
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 250 g másla
- rum (tuzemák)
- čerstvé nebo kompotované ovoce
- 1 balíček instantní želatiny
- 250 ml šlehačky
Postup:
Z mouky, do které jsme promíchali kypřící prášek, tuku, cukru a vajec vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a v chladničce ho necháme asi 1 hodinu ztuhnout. Do formiček na košíčky vtlačíme vždy malý kousek těsta tak, aby těsto pokrývalo celou vnitřní plochu formičky. Košíčky pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C do růžového zabarvení. Upečené vyklopíme a po vychladnutí je naplníme krémem a vkusně ozdobíme kousky ovoce, které potřeme želatinou, připravenou podle návodu na sáčku. Takto upravené ovoce bude krásně lesklé. Košíčky necháme v chladu alespoň jednu hodinu proležet. Před podávání ozdobíme ušlehanou šlehačkou.
Příprava krému:
Do studeného mléka dobře rozkvedláme bramborový škrob nebo puding, mouku, žloutky a 2 lžíce cukru. Za stálého míchání uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Aby se nevytvořil škraloup, povrch posypeme moučkovým cukrem. Změklé máslo utřeme do pěny se zbylým cukrem a postupně vešleháme dokonale studenou kaši a podle chuti rum.
Celková doba přípravy: cca 150 minut,
Počet porcí: 25 – 50 ks (v závislosti na velikosti formiček).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.