Uhlířina
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
- 750 g brambor
- 300 g hrubé mouky
- 1–2 vejce
- 100 ml mléka
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- sůl
Postup:
Očištěné brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky nebo kostky (podle velikosti brambor) a dáme je vařit do osolené vody. Vody dáme asi 2 – 3 cm nad brambory. V misce zaděláme z mouky, vajec, prášku do pečiva, soli a mléka těsto na noky. Jakmile jsou brambory poloměkké, vykrajujeme lžičkou namočenou v horké vodě z těsta noky, vhazujeme je k vařícím se bramborům a společně vše dovaříme. Poté slijeme vodu, brambory a noky omastíme jednou lžičkou sádla, opatrně promícháme, dáme do mísy a posypeme na sádle osmaženou cibulkou.
Obměna: místo cibulky můžeme uhlířinu posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem.
Celková doba přípravy: cca 40 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka