Sladkosti našich prababiček: Hrachová baba s letními jablky
Máte chuť vyzkoušet netradiční kombinaci, ale přitom podle sto let starého receptu? Tak pro vás máme tip. Překvapte rodinu i své přátele sladkou hrachovou babou!
Suroviny:
500 g loupaného půleného žlutého hrachu
500 g žitavek (letních jablek)
3 - 4 celá vejce
100 g tuku (másla nebo sádla)
100 g rozinek namočených v rumu
100 g ořechů
špetka skořice
popř. cukr a zakysaná smetana nebo jogurt na zalití
Postup:
Hrách přebereme, namočíme přes noc a poté uvaříme v dostatečném množství neosolené vody do měkka. Hotový scedíme, necháme vychladnout a rozmačkáme nebo rozmixujeme.
Omytá jablka nastrouháme nahrubo, smícháme s rozmačkaným hrachem, tukem a všemi ostatními surovinami a podle potřeby osladíme.
Pečeme ve vymazaném a vysypaném plechu asi 30 minut. Necháme vychladnout a podáváme přelité zakysanou smetanou.
Doba přípravy: 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.