Sladkosti našich prababiček: Vdolky se švestkovou merendou
Ta nejkvalitnější staletími ověřená jídla bývají ta nejchutnější. A také velice jednoduchá. A stejně tak je to s klasickými vdolky, když si dáte jen o špetku více práce a připravíte si na ně hustou čerstvou omáčku z právě zrajícího ovoce - merendu. V našem případě merendu ze švestek.
Suroviny na merendu:
1 kg zralých švestek
100 g cukru
voda dle potřeby
Postup:
Švestky omyjeme, zbavíme pecky a vaříme s cukrem v troše vody, dokud se nezačnou rozpadat. Rozmačkáme metlou, vidličkou nebo šťouchadlem na brambory tak, aby v Merendě zůstali ještě nějaké viditelné kousky. Podáváme teplé nebo studené ke vdolkům.
V závěru můžeme vylepšit trochou smetany.
Suroviny na vdolky:
500 g hladké mouky
3 polévkové lžíce sádla nebo oleje
60 g droždí
špetka soli
200 ml vlažného mléka
Postup:
Z vlažného mléka, droždí a části mouky si připravíme kvásek a necháme ho vyběhnout. Smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme v hladké těsto a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Poté vyválíme asi na 2 cm silný plát a vykrájíme vdolky o průměru 10–12 cm. Necháme pod utěrkou opět krátce vykynout a poté velmi zvolna pečeme na plotýnce z obou stran, dokud se na povrchu nezačnou tvořit zlatohnědé puchýřky.
Podáváme suché s ovocnou merendou a zakysanou smetanou nebo potřené máslem a posypané skořicovým cukrem.
Časová náročnost: 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.