Nepřetržitá veterinární pohotovost zatím v Karlovarském kraji nebude, veterinářů je málo

Nepřetržitá veterinární pohotovost v Karlovarském kraji stále nefunguje. S náhlým problémem u zvířat tak musí majitelé jezdit do Prahy nebo do Plzně. Jenomže cesta trvá několik hodin.

Karlovarský kraj stále řeší zajištění nepřetržité veterinární pohotovosti. Ta v regionu chybí a lidé musí se zvířaty jezdit třeba do Plzně nebo do Prahy. Přestože není povinností kraje pohotovost zajistit, jednal s veterináři o tom, jaký by byl zájem ji provozovat.

Z 50 lékařů se jich přihlásilo 10. „Pro zajištění pohotovosti 24/7 by těch deset lékařů nestačilo. V tuto chvíli hledáme nějaký způsob financování tak, aby ten kraj v tomhle být prostředníkem, aby to fungovalo, ale bohužel jsme se na tom v tuto chvíli zasekli,“ uvedl krajský radní Vít Hromádko z hnutí SNK 1.

Čtěte také

Podle Komory veterinárních lékařů je o pohotovost malý zájem, protože veterináři jsou hodně vytížení přes den, v pracovní hodiny. V kraji je navíc další problém, chybějí lékaři pro velká zvířata. Pomoci se tak třeba majitelé koní někdy ani nedočkají.

I kvůli tomu marně sháněla pomoc pro svého 18letého koně majitelka z Karlových Varů. Několik hodin obvolávala veterináře. „V půl čtvrtý ráno mi volala majitelka stájí, že Kortes má koliku, abych dorazila. Zkoušeli volat veterináře, bohužel byli také neúspěšní,“ vzpomíná se slzami v očích Hana Vimrová z Karlových Varů. Skoro tři hodiny se snažila pro svého koně přivolat pomoc.

Nakonec přijela veterinářka až z Prahy. „První pomoci se dočkal až po pěti hodinách. Nemůžete už nic dělat. Přišlo alespoň uklidnění, že už netrpí a není v bolestech. Strašně jsem potřebovala, aby někdo přijel, dal mu něco na bolest, na uklidnění, abych ho mohla odvézt na kliniku, aby měl šanci přežít,“ doplnila paní Hana.

Podobné případy řeší majitelé zvířat v Karlovarském kraji dnes a denně. Ošetření zvířete například o víkendu nebo svátku poskytuje pouze ambulance v Karlových Varech Dvorech, ta funguje jen přes den. Vedení kraje by chtělo fungování pohotovosti vyřešit do půl roku.

Spustit audio

Související