Fena umírala celou noc. Nedostatečná veterinární péče trápí chovatele v Karlovarském kraji

19. leden 2023 09:15

V Karlovarském kraji dlouhodobě chybí veterinární pohotovost. Nejbližší je buď v Plzni, nebo v Praze. Kraj chce teď nepřetržitý provoz takové ambulance zajistit.

Se zavedením veterinární pohotovosti má pomoct krajská pracovní skupina. Pokud potřebují majitelé ošetření svého zvířete třeba v nočních hodinách, čeká je v tuto chvíli cesta do Plzně, nebo do Prahy. Ne každé zvíře ale takovou cestu zvládne, a tak se v několika případech stává, že miláček rodiny umírá pánovi v náručí.

Čtěte také

„Stalo se nám, že jsme nutně potřebovali se štěňátky do kyslíkové komory. Do Plzně, než jsem dojel, obě štěňata nevydržela. Zemřela nám,“ popisuje svou špatnou zkušenost s nedostatečnou veterinární péčí v Karlovarském kraji Václav Halíř, majitel chovatelské stanice australských ovčáků v Aši.

„Sem tam pomůžou místní. Snažíme se to řešit, ale ne každý je ochotný. Třeba tady v Aši nám doktor neotevřel, přestože jsme věděli, že je doma. Kamarádka má pomeriana. Mělo to kilo, dostal průjem, zánět střev, musela jet do Plzně. Nikdo nebyl ochotný se tím tady zabývat. Protože fenka měla kilo, měla velmi na mále,“ dodal Halíř.

Fena umírala celou noc, veterinář neměl zájem něco udělat

Český rozhlas Karlovy Vary oslovil prostřednictvím sociální sítě facebook i další majitele psů v regionu. Ozvalo se jich několik desítek s podobnou zkušeností. „Naše fena celou noc umírala bez ulehčení trápení, protože žádný veterinář neměl zájem něco udělat mimo svou pracovní dobu,“ napsala redakci Barbora Paďourková z Karlovarska.

„Jeden pes mi vykrvácel v autě, s dalším jsem z Chebu jela v akutním stavu (naštěstí včas) na pohotovost do Prahy, vzhledem k infekčnímu stavu už to vypadalo, že pojedem do Brna,“ uvedla Dita Jiráková.

„Minulý rok na Štědrý den našeho psa pokousal jiný pes. Rozkousl mu kus rtu a tváře. Bohužel sehnat na Štědrý den veterináře byl nadlidský úkol. Náš veterinář nezvedal telefony, tak jsme obvolali ordinace v Plzni a v Praze. Známou mezi tím napadlo zavolat do ordinace ve Dvorech, která má rozšířenou otevírací dobu. Tam nám veterinář řekl, že přijet můžeme. Vše dopadlo naštěstí dobře. Veterinář ve Dvorech nám řekl, že kdyby se to stalo o hodinu později, tak už nás nevezme, protože měli otevřeno jen do 18 hodin,“ sdílela svou zkušenost Dominika Fáberová.

Řešíme to každou chvilku, upozorňuje Prokeš

Podobné zkušenosti má i Petr Prokeš ze záchranné a odchytové stanice v Karlových Varech: „Akci kraje velice vítáme. Je to každodenní záležitost, kdy nás kontaktují majitelé svých domácích mazlíčků, že mají ten či onen problém, který často končí fatálně z důvodu nedostatečné péče.“

„Řešíme to každou chvilku. Jsou to sražená zvířata na silnicích, která tu péči potřebují velice rychle, byl to třeba i ubodaný rottweiler v Kraslicích v nočních hodinách. Těch případů je skutečně velké množství,“ říká Prokeš.

O zřízení veterinární pohotovosti jedná vedení kraje

„Kraj se rozhodl jednat o zřízení nepřetržitého provozu té veterinární ambulance, zejména z toho důvodu, že v minulosti docházelo k případům, kdy kvůli neposkytnutí včasné péče, zvířata zahynula při cestě do jiného kraje. Majitelé mazlíčků a svých miláčků měli s tímto velký problém. Na základě těchto stížností a připomínek začal kraj vyjednávat,“ potvrdila z tiskového odboru Jitka Čmoková.

Projekt bude koncipován jako vzorový s potenciálem jeho využití ve všech regionech, kde tato služba chybí. V tuto chvíli existují tři varianty, jak by mohla nepřetržitá veterinární ambulance fungovat. Jednou z nich například je, že by její provoz financoval právě kraj.

Jak bude pohotovost fungovat a kdy vznikne, není znamé. Mezi majiteli čtyřnohých mazlíčků také panují obavy o kvalitu poskytované péče. „Můžou sice vybudovat vybavenou ordinaci ovšem podstatné je, kdo tam bude ordinovat a ještě nonstop. Vybavených ordinací je tu dost i teď,“ dodala v diskuzi na sociální síti facebook Jana Korvasová

Spustit audio