Nemocnice v Chebu i Karlových Varech částečně omezily plánované operace kvůli koronaviru

7. říjen 2020 10:45

Karlovarská krajská nemocnice omezila některé plánované výkony v obou zařízeních, tedy v Chebu i v Karlových Varech. Jedná se o neakutní operace.  

Karlovarská krajská nemocnice zavedla kvůli zvýšenému riziku nákazy koronavirem další mimořádná opatření. Nemocnice v Chebu i Karlových Varech odkládají operace, jedná se především o ortopedické zákroky, které nejsou akutní. „Jsou zastaveny plánované výkony v chebské nemocnici, ty akutní výkony se samozřejmě dělají i nadále. Jsou omezeny některé ortopedické výkony v Karlových Varech, ale ostatní plánované operace jedou samozřejmě dál,“ informoval mluvčí KKN Vladislav Podracký.

Zaměstnanci nově nosí kvůli vyšší ochraně respirátory FFP2 místo roušek. Podle Podrackého má nemocnice zdravotnického personálu a ochranných prostředků zatím dostatek, stejně tak vyhrazených lůžek pro nakažené. „Jsme připraveni řešit i další nárůst, nicméně zatím personál máme relativně stabilní. V izolaci máme v průměru do deseti osob ve Varech a to samé v Chebu. Zaměstnance testujeme, snažíme se je dostat co nejdříve do provozu, pokud jsou zdraví,“ řekl Podracký.

Nemocnice v Karlových Varech má k dispozici 20 lůžek na infekčním oddělení a deset lůžek pro pacienty s podezřením na covid je vyčleněno na interně. V chebské nemocnici jsou nakažení pacienti umístěni na interně, která má kapacitu 39 lůžek, a další prostory se upravují podle potřeby.

V karlovarské nemocnici bylo k úternímu večeru 21 nakažených pacientů, z toho pět na intenzivní péči a čtyři z nich na umělé plicní ventilaci. Nemocnice Cheb má deset pacientů s covidem-19, dva jsou na intenzivní péči s umělou plicní ventilací. Počty nakažených se ale stále mění.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio

Související