V Karlovarském kraji začalo očkování proti covid-19, zájem je velký

4. leden 2021 10:15
Zprávy

V Karlovarském kraji dnes začalo očkování proti koronaviru. Očkovací centra zřídilo vedení kraje ve třech největších nemocnicích v Karlových Varech, Chebu a v Sokolově.

Karlovarská nemocnice dostala minulý týden ve středu jedno plato se 195 ampulemi vakcíny, z každé lze použít až šest očkovacích dávek. Očkování ale posunul svátek i víkend, proto se začalo až dnes. Vakcínu přednostně dostanou zdravotníci, pracovníci záchranné služby a příslušníci složek Integrovaného záchranného systému.

První zásilka by měla vystačit na očkování zhruba tisícovky lidí. Další dávky by měly dostat nemocnice ve čtvrtek, během ledna očekávají ještě další tři závozy. „Je k dispozici 975 vakcín, ale pro Karlovarskou krajskou nemocnici je to jenom 400 vakcín, budeme očkovat naše zaměstnance v Chebu a v Karlových Varech. V Chebu je k dispozici tuším 117 vakcín,“ řekl ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Josef Mašek. Další vakcíny obdržela také nemocnice v Sokolově.

Krajská nemocnice použije všechny dávky, které má k dispozici. Zájem je mezi zdravotníky velký, řekl mluvčí KKN Vladislav Podracký. První vakcínu dnes dostala zdravotní sestra anesteziologie Lucie Růžičková. Jako první přišli na řadu pracovníci covidových pracovišť z oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (OARIM), z kožního a infekčního oddělení. Nemocnice pak chtějí podle Maška očkovat zhruba 100 lidí denně.

V Karlovarském kraji je k dnešku 2683 aktivních případů koronaviru. O víkendu, kdy se ale méně testuje, přibylo 126 nových případů. Dosud se v kraji nakazilo 15.588 lidí a zemřelo 443.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio