Nekupujte drahou paštiku, udělejte si sami domácí foie gras
Autorka květinových kuchařek Jana Vlková říká domácí foie gras jemné paštice z husích jater. V zimě ji zdobí sušenými květy česneku, měsíčku nebo chrpy.
Příznivcům kytek k jídlu v zimě nezbývá než čekat na jaro a do doby prvního rašení se spoléhat na své vlastní zásoby. Podle autorky květinových kuchařek a lektorky vaření z jedlých rostlin Jany Vlkové jsou jejich důležitou součástí sušené květy, kterými můžeme ozvláštnit skoro každé jídlo.
„Tentokrát jsem si pro vás připravila recept na pěnu z husích jater, takovou jemnou paštiku, kterou taky nazývám domácí foie gras. Ozdobíme ji sušenými kytičkami, protože teď v zimě už nic neroste,“ konstatuje lektorka vaření.
Domácí foie gras - pěna z husích jater
Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na kousku másla. Přidáme očištěná husí játra nakrájená na kousky a rychle je orestujeme.
- 400 g husích jater
- 2 šalotky nebo 1 cibule
- 100 g másla
- 200 ml portského nebo polosladkého vína
- sůl
- pepř
- agar nebo potravinářská želatina
- sušené květy (česnekové květy, měsíček, chrpa)
Podlijeme vínem a dusíme zvolna pod pokličkou, dokud se portské nevydusí. Kdyby se nám i potom zdála játra ještě nehotová, můžeme ještě přidat víno. Nepodléváme vodou!
Když je hotovo, přendáme játra do hluboké nádoby a vyšleháme do hladka tyčovým mixérem. Nakonec přidáme zbytek čerstvého másla.
Přelijeme do misky, ze které budeme husí pěnu servírovat. Teplá paštika má kašovitou konzistenci, což je v pořádku, v lednici ztuhne.
Povrch posypeme nějakými jemnými sušenými kvítky a zalijeme agarem nebo potravinářskou želatinou, aby paštika neokorala.
Podáváme s bílým chlebem a kabinetním bílým vínem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka