Seznamte se prosím. Výstava v karlovarské poliklinice představuje architekta Rudolfa Welse

5. březen 2021 11:00

Přízemí karlovarské polikliniky na náměstí Dr. Milady Horákové oživil výstavní prostor. Návštěvníkům představuje práci architekta Rudolfa Welse, výrazné osobnosti české meziválečné architektury.

Za výstavou stojí karlovarský lékař a zastupitel Pavel Bouška a jeho kolegové spojení s budovou a jejím provozem. „Architekt Wels je jednak autorem této budovy a jednak jsme chtěli spolu se společníky odlehčit zdravotní činnost tím, že nabídneme něco ke koukání,“ vysvětlil Bouška důvody, které vedly ke vzniku výstavy.

Architekt Rudolf Wels na fotografii cca z roku 1934

Na panelech tvořených dřevěnými rámy proto nemůže mezi řadou budov navržených Welsem chybět ani někdejší karlovarská nemocenská pojišťovna – dnešní poliklinika. Při jejím popisu nešetří Bouška superlativy. „Je nesmírně prakticky vymyšlená. Je to v podstatě skelet stojící na několika základních pilířích, kde se dá vybudovat cokoliv. Všechny ostatní prostory jsou uvolnitelné, tvoří je příčky,“ popsal nadčasovou stavbu z roku 1929.

Výstava připomíná také další architektovy stavby v Karlových Varech, ke kterým patří Hotel Bellevue nebo Lázně VI. „Snažili jsme se dohledat jeho tvorbu v Karlových Varech i jinde,“ poznamenal Pavel Bouška. Jedním z příkladů je patrně nejznámější budova v Sokolově, Hornický dům. „Je to unikátní budova známá po celé Evropě. Je úsměvné, že stojí na Náměstí budovatelů, které mé generaci evokuje budování socialismu, protože Wels nepatřil k těm, kdy by byli takto extrémně levicově vyhraněni,“ upozornil Pavel Bouška na skutečnost, že dům byl postaven v letech 1923 - 1924, tedy dlouho před začátkem komunistického režimu.

Zajímavé jsou nejen Welsovy domy, ale také jeho osud

Přestože architekt pocházel z chudých poměrů, díky talentu byl přijat na vídeňskou Akademii výtvarných umění, na níž se ročně dostalo jen pár šťastlivců z celého Rakousko-Uherska.

Ve 30. letech minulého století se přestěhoval do Prahy. Tam vytvořil zde pět luxusních domů a jako architekt spolupracoval na filmu Hej rup! Voskovce a Wericha. Jeho život končí podobně jako životy tisíců Židů tragicky v roce 1944, kdy umírá v plynové komoře Osvětimi.

Na prohlídku expozice budou mít zájemci dostatek času. „My se snažíme v prostorách polikliniky nabízet prostory začínajícím umělcům, ať jsou to fotografové, sochaři nebo malíři. Ale výstava Rudolf Wels bude stálá,“ uzavřel Bouška.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio