Nejlepším městem pro podnikání v Karlovarském kraji byl vloni Cheb

2. březen 2018 08:35
Zprávy

Městem pro byznys se v Karlovarském kraji za rok 2017 stal Cheb. Ocenění získalo město mimo jiné díky přehledným webovým stránkám, nízké nezaměstnanosti nebo vyššímu přírůstku obyvatel.

Z loňského druhého místa se Cheb vyšvihl do úplného čela. Na druhém místě skončila Aš, třetím nejlepším městem pro podnikatele byly podle výzkumu Mariánské Lázně.

Cheb vítězí díky přístupu radnice

Cheb nejvíce zabodoval přístupem veřejné správy. Ve většině jednotlivých kritérií získal přední místa. Vůbec nejlépe si vedl v testu elektronické komunikace, na svých webových stránkách poskytuje také přehledné informace pro podnikatele a přední umístění získalo město rovněž v podpoře veřejné dopravy.

V podnikatelském prostředí to Cheb dotáhl na celkově čtvrtou příčku. Může se pochlubit především vyšším podílem malých a středních firem, vysokým přírůstkem obyvatel a nižší nezaměstnaností.

„Dlouhodobě se snažíme podporovat podnikatelské prostředí ve městě, teď například v nové průmyslové zóně. Snažíme se podmínky pro podnikatele nastavovat tak, aby byly vstřícné, můžu zmínit například podporou webových stránek směrem k podnikatelům,“ říká tajemník vítězného Chebu Václav Sýkora.

Stupně vítězů doplňují Aš a Mariánské Lázně

Na druhé místo vynesla Aš především nejnižší nezaměstnanost v regionu a nejvyšší přírůstek obyvatel. V přístupu veřejné správy vyniká radnice velmi dobrou podporou webových stránek směrem k podnikatelům.

Mariánské Lázně vybojovaly třetí místo vůbec nejvyšším podílem podnikatelů v kraji a nejvyšším růstem ekonomických subjektů. Skvěle si vedlo i v ostatních kritériích, má druhý nejvyšší podíl malých a středních firem, nejnižší poměr dluhové služby k běžným příjmům, druhou nejvyšší likviditu a jako druhé v kraji také nejvíce podporuje veřejnou dopravu.

Výzkum Město pro byznys hodnotí všechna města a obce s rozšířenou působností v Česku. Na dalších příčkách se v Karlovarském kraji za loňský rok umístily Karlovy Vary, Kraslice a Ostrov. Za rok 2016 vyhodnotila agentura Datank jako podnikatelsky nejpříznivější město Ostrov, o rok dříve to byly Mariánské Lázně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio