Nejlepší dezert pozdního léta je chlazené krupicové flameri s karamelovým pudinkem od Ireny Vodicové

Krupicové flameri je něco jako staročeská verze slavné panna cotty. Jedná se o lehký krupicový krém nadlehčený šlehanými bílky. Irena Vodicová z Napajedel ho ještě vylepšila o vrchní vrstvu karamelového pudinku. Spolu s čokoládou a malinami je to dokonalý lehký chlazený dezert.

Krupicové flameri

Ingredience na jednu dortovou formu:

80 g dětské krupice

100 g cukru moučky

1 vanilkový cukr

500 ml mléka

2 bílky

2 špetky soli

na karamelový pudink:

500 ml mléka

2 lžíce cukru

1 sáček karamelového pudinku

maliny

čokoládové hoblinky

Postup:

Mléko nalijeme do rendlíku a přidáme špetku soli. Po té, co se mléko ohřeje, přidáme smíchaný cukr – moučku i vanilkový. Cukr necháme v teplém mléce rozpustit. Až začne mléko vřít, přisypáváme postupně krupici a za stálého míchání provaříme 2 – 3 minuty. Potom odstavíme krupicovou směs z ohně.

Vyšleháme si tuhý sníh ze dvou bílků a špetky soli. Pak ho zlehka vmícháme do ještě horké krupice.

Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, aby se potom krupice snáze krájela. Vlijeme do formy husté těsto a nahoře ho uhladíme do roviny.

Dál si uvaříme karamelový pudink. Nejprve si rozmícháme na sucho v misce karamelový pudinkový prášek s moučkovým cukrem. Přilijeme 100 ml studeného mléka a rozmícháme na kašičku.

Na plotně si v kastrolu ohřejeme zbytek mléka. Když začíná vřít, přilijeme rozmíchanou pudinkovou směs a šleháme metličkou. Pudink začíná brzy houstnout. Takto provaříme asi jednu minutu až dvě.

Ještě teplý pudink nalijeme na částečně vychladlý krupicový korpus. Směs navrchu uhladíme a necháme vystydnout. Po té dáme vychladit přes noc do lednice.

Při podávání krupicového flameri ozdobíme jednotlivé porce čokoládou a malinami.

Irena Vodicová

Recept má po mamince svého muže. Ta krupicové flameri dělávala podle kuchařského předpisu z roku 1956. Paní Vodicová si ho vylepšila karamelovým pudinkem, který milovali její děti.

Na začátku měla trochu trému a také se zalekla, když viděla naše vybavení. Ale brzy ostych ztratila. Naservírovala nám občerstvení ve formě domácích chlebíčků, mřížkového koláče s tvarohem a marmeládou a také přidala masovou roládu s okurkami. Bylo to hezké letní odpoledne.

Irena Vodicová a Patrik Rozehnal