Číšníka byste neměli přivolávat nikdy, nabádá Ladislav Špaček. Když je to nutné, udělejte gesto

Představte si, že jste v restauraci, ideálně v nějaké lepší, a po několika chodech chcete zaplatit. Víte, jak zavoláte na číšníka? Radí mistr etikety Ladislav Špaček.

Teoreticky bychom číšníka neměli nikdy přivolávat. Číšník by měl přijít sám. Dobrou obsluhu poznáte podle toho, že vás číšník neustále neobtěžuje, nechodí každé tři minuty a neptá se, jestli je všechno v pořádku. Vy třeba řešíte s obchodním partnerem důležitý problém a toto obtěžování vás může rušit.

Umění být číšník

Nicméně v okamžiku, kdy ho potřebujete, tak musí stát vedle vás. A jak to dokáže? To je jeho umění. Každý z nás umí něco jiného a číšník musí umět toto. Takže číšník by měl poznat, kdy host něco potřebuje. Ve staré číšnické škole se učilo, že číšník nikdy nejde z placu s prázdnou a neustále obhlíží terén.

To znamená, že číšník vezme talíř a přichází ke stolu hosta. Položí talíř na stůl, obslouží ho, pak se vztyčí a obhlédne celý areál restaurace. Vrací se zpátky ke kuchyni, ale současně vidí, že tamten pán vlevo potřebuje dolít, tamten pán vpravo by hodlal zaplatit, dáma vpředu potřebuje pomoci se židlí. Neustále registruje, co se v restauraci děje.

V takovém případě bychom vůbec nemuseli přemýšlet o tom, jak číšníka přivolat. Jestliže je to nutné, mělo by stačit zvednutí ruky a gesto prstem. Ovšem pozor, lusknutí prstem ani náhodou. Ani žádné akustické gesto či volání, ale pohled. Pohled nepříliš úpěnlivý, ale přece jen důrazný. Tak, aby to číšník pochopil.

„Záleží na tom, v jaké restauraci jsme, jestli se nám podaří číšníka přivolat, či nikoliv. I mně to někdy trvá dlouho,“ přiznává mistr etikety.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo