Nájemné ve velkých bytech v Chebu zlevní

21. září 2012

Chebští radní schválili úpravu výše nájemného u městských bytů nad 100 metrů čtverečních. Jejich obyvatelé zaplatí méně než dosud. Od listopadu se v nich bude platit paušální nájemné ve výši 4 500 korun. Do této částky ovšem není zahrnuta platba za sklep, lodžii či balkon.

Snížení ceny se ale týká pouze bytů s tzv. regulovaným nájemným. Zároveň nesmí jít o byty, které jsou určeny k prodeji nebo které vznikly svépomocí v nebytových prostorách. Důvod, proč vedení města k tomuto opatření přistoupilo je, že zájem o velké byty v souvislosti s rostoucími náklady na bydlení klesá.

Snížení nájemného se bude týkat 33 bytů. Jejich nájemníci měsíčně ušetří v průměru 820 korun. Město má v současné době ve svém vlastnictví téměř osm desítek bytů o velikosti přes 100 metrů čtverečních. Šestnáct z nich je přitom neobsazených.

V této souvislosti uvažuje vedení chebské radnice také o tom, že některé velké byty přestaví na menší. Začalo proto připravovat projektovou dokumentaci na rozdělení bytů na menší, po kterých je poptávka mnohem vyšší.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio