Najděte si čas a navštivte Andělskou Horu na Karlovarsku, stojí to za to

Zřícenina hradu Andělská Hora, známého též jako Engelsburg, se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko hlavní komunikace vedoucí do Karlových Varů. Po této rušné silnici projede denně mnoho automobilů a zříceniny krásného hradu si tak jistě všimne nejeden pozorný řidič.

Rozhledna

„Nacházíme se na nejvyšší stavbě zříceniny hradu Andělská Hora. Je to věž, takzvaný donjon, kde se nám podařilo zřídit patro a máme tady krásnou rozhlednu. Jsme cca 700 m n. m. a díváme se odtud na Krušné nebo tedy Doupovské hory, dále vidíme Šemnickou skálu, Klínovec, letiště Olšová Vrata a blízký trojboký kostel Nejsvětější Trojice,“ popsala výhledy starostka obce Andělská Hora Miloslava Křimská, která dále jmenovala zajímavá místa v okolí:

„Karlovy Vary, Valeč, Chyše, ale to už je dál. Zajímavá je také opravená kaplička ve Štichlově Mlýně, což je bývalá osada, která patřila k Andělské Hoře. Myslím si, že nejzajímavější tady u nás je příroda. Máme tady staleté památné stromy a každý si u nás dobře odpočine.“

Název místa souvisí s legendou o princezně Alvíně: „Princezna Alvína sem zavítala se svým milým a měli spolu děti. Nicméně její milý jí potom v závěru chtěl otrávit. Ona však nevypila kalich, vypil ho její milý, který následně zemřel. A protože byla Alvína na lidi z podhradí hodná jako anděl, začalo se tomuto místu říkat Andělská Hora,“ zmínila stručnou verzi legendy starostka.

U anděla můžete přispět libovolnou částkou

Historie hradu Andělská Hora se píše od přelomu 14. a 15. století a hrad přežil do dnešních dnů jak husity, Švédy, tak třeba i ničivé požáry. Od roku 2000 je hrad majetkem obce Andělská Hora, která jej začala v roce 2014 opravovat.

„Mnoho lidí říká, že si tady takzvaně dobíjí baterky. To znamená, že hrad nebo kopec vyzařuje pozitivní energii,“ dodala Miloslava Křimská.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio