Na soutoku Lučinského a Svatoborského potoka v Doupovských horách najdete unikátní dvojvodopád

6. květen 2022

V Doupovských horách v Karlovarském kraji se nachází rozlehlý vojenský újezd Hradiště. Díky jeho nedávnému zmenšení byla část jeho území zpřístupněna pro veřejnost a otevřela se tak další možnost navštívit zajímavá a dosud neznámá místa. Jedním z turisticky lákavých cílů je vodopád, který vytváří hned dva vodní toky.

Lučinsko-svatoborské vodopády najdete mezi obcemi Dubina a Doupovské hradiště, asi patnáct kilometrů od Karlových Varů. Jedná se o raritu, která nemá na našem území obdoby. I když do společného vývařiště padá každý potok z jiné výšky (2 a 3,5 metru), pod ním pokračuje tok již společně a to dvacetimetrovou skalní soutěskou. Po soutoku je nazýván už jen jako Lučinský potok.

I když působí vodní tok nevelkým dojmem, způsobil v roce 1938 obrovskou tragédii v nedaleké vesnici Lučiny. Přihnala se jím totiž ničivá povodeň, která s sebou odnesla domy, stodoly, stáje i mosty. A vyžádala si dokonce i jednu lidskou oběť. Obyvatelka jednoho z místních statků nestihla ze zaplaveného domu uniknout a zahynula v jeho troskách. Její tělo bylo nalezeno v korytě potoka až následující den. Hrob Franzisky Pösold můžete dodnes najít na blízkém hřbitově ve Svatoboru.

O romantické pohledy tu není nouze

Vydáte-li se do Svatoboru, najdete tam kromě hřbitova také Kostel Nanebevzetí Panny Marie, který se po letech chátrání málem zhroutil. Spolek pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska se však zasadil o jeho záchranu a postupně pracuje na jeho obnově.

Spustit audio