Na sečení trávy u Stráže dohlíží odborníci na užovky. Žije tam ohrožený druh největšího hada v republice

23. srpen 2023 11:35

U Stráže nad Ohří na silnici I/13 aktuálně probíhá sečení trávy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které ho má na starost, musí v této lokalitě chránit největšího a nejvzácnějšího hada v České republice.

Úsek podél řeky Ohře je výjimečný tím, že v těsné blízkosti silnice žije kriticky ohrožená užovka stromová. Protože se jedná o její jedinou populaci, která se v Čechách nachází, musí ŘSD během sečení užovku stromovou chránit.

Před pracovníky s křovinořezy se proto pohybují členové spolku Zamenis, kteří se na ochranu tohoto hada specializují. Odborníci užovku stromovou před sekací technikou odchytávají a vypouští ji zpět na stejném místě po projetí techniky.

Užovka stromová žije v tomto úseků přímo v okolí silnice, kde obývá kamenné zídky a k přechodu silnice používá staré kamenné propusti. V tomto úseku by vzhledem k provozu neměla šanci přelézt vozovku bez úhony. „V místě prací označených světelnou šipkou, projedete zúženými jízdními pruhy, proto prosím opatrně,“ upozorňuje ŘSD na svém webu.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio