Na naše koncerty chodí i teenegaři, říká současný šéf Západočeského symfonického orchestru

13. březen 2023

Mladý a úspěšný pedagog, pro kterého je práce koníčkem. To je Jakub Formánek z Chebu. Předseda správní rady Západočeského symfonického orchestru v Mariánských Lázních nyní těleso po rezignaci Milana Muzikáře vede jako statutární zástupce.

Jakuba Formánka lidé v regionu znají především jako historika, který přednáší o zajímavých tématech. Je také profesorem na chebském gymnáziu.

Západočeský symfonický orchestr je nejstarším českým symfonickým tělesem. Jeho vznik se datuje do roku 1821. Původně menší kapela se brzy rozrostla ve středně velký orchestr, který se vedle promenádních koncertů stále více zaměřoval také na koncerty symfonické.

V současné době orchestr odehraje desítky a stovky koncertů ročně. Jeho domovskou scénou je Společenský dům Casino v Mariánských Lázních. Protože orchestr plní také funkci lázeňského tělesa, je možné jeho koncerty navštívit v letních měsících i na mariánskolázeňské kolonádě.

Jak velké těleso ZSO je, kolik podobně starých orchestrů v Česku máme, s jakým rozpočtem hospodaří a které koncerty na posluchače letos čekají? Poslechněte si rozhovor se statutárním zástupcem ZSO Jakubem Formánkem! 

Spustit audio