Na Kozodoj za zvířátky i poznáním. Stezka na konci Staré Role nabízí řadu zajímavých zastavení

1. duben 2022

Turistický tip nás zavedl na jednu malou rodinnou ekofarmu v Karlových Varech. Najdete jí na samém konci Staré Role a k vidění jsou tu koně, krávy, ovce, kozy nebo lamy.

Malebné údolí řeky Rolavy spojující Starou a Novou Roli poblíž Karlových Varů je doslova stvořené k výletům do přírody. Okolní krajinu si můžete projet na kole po oblíbené cyklostezce nebo se projít po naučné stezce a cestou navštívit malou rodinnou farmu Kozodoj.

„Začali jsme ekologickou výchovou dětí, přidali jsme zájmové kroužky, brali jsme sem hendikepovaná zvířata a zjistili jsme, že bychom to mohli propojit i s hendikepovanými lidmi. Dnes zaměstnáváme v chráněných místech lidi, kteří mají nějaké zdravotní znevýhodnění a hodně se specializujeme na psychické poruchy,“ uvedla zakladatelka farmy Pavlína Štyndlová.

Podél ekocentra můžete projít také kvízovou stezku Za zvířátky do pohádky. Její tématikou jsou zvířata, příroda a pochopení proč je zadržování vody v krajině důležité. „Stezka začíná na Kozodoji, kde si můžete vyzvednout její mapu s jednotlivými stanovišti a úkoly. Je dlouhá necelé dva kilometry a vhodná i pro děti a maminky s kočárky,“ popsala Štyndlová.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio