Na karlovarský festival dnes přijel německý herec a režisér Daniel Brühl

3. červenec 2024 15:00

Mezi hosty karlovarského festivalu dnes přibyl německý herec, režisér a producent Daniel Brühl. Několikanásobného držitele Evropské filmové ceny po příjezdu před hotelem Pupp vítalo přibližně pět desítek filmových nadšenců a zástupců médií.

Usměvavý Brühl před odchodem do hotelu vyhověl všem zájemcům o podpis. Herec známý z filmů Good Bye, Lenin!, Hanebný pancharti nebo Rivalové ve čtvrtek převezme ve Velkém sále hotelu Thermal Cenu prezidenta festivalu a uvede svůj režijní debut Soused.

Kariéru mu odstartovala komedie Good Bye, Lenin!

Zásadním titulem začátku Brühlovy kariéry se stala nostalgická tragikomedie Wolfganga Beckera Good Bye, Lenin!, která ovládla udílení Evropských filmových cen a Brühl si odnesl Evropskou filmovou cenu pro nejlepšího herce jak od odborné poroty, tak z hlasování diváků.

Na Evropskou filmovou cenu byl podruhé nominován za roli ve společenském krimidramatu Občanská výchova uvedeném na festivalu v Cannes. Další Evropskou filmovou cenu pro nejlepšího herce podle hlasování diváků mu vyneslo romantické drama Láska v myšlenkách.

V rodném Španělsku natočil životopisný snímek Salvador, inspirovaný příběhem stejnojmenného katalánského anarchisty. Americké publikum zaujal v roce 2009 v roli německého válečného hrdiny Fredericka Zollera ve filmu Quentina Tarantina Hanebný pancharti.

Nejen herec, ale i režisér a producent

Za roli jezdce formule 1 Nikiho Laudy ve sportovním dramatu Rivalové byl nominován na Zlatý glóbus i cenu britské akademie BAFTA. V roce 2016 se objevil po boku Emmy Watson a Michaela Nyqvista ve filmu Kolonie.

Padoucha si Brühl zahrál ve filmu Captain America: Občanská válka. V politickém thrilleru podle skutečných událostí Operace Entebbe hraje německého radikála Wilfreda Boseho. V roce 2021 režíroval a zahrál si hlavní roli v komedii o závisti a pomstě Soused, který také režíroval.

Zatím posledním Brühlovým počinem byla filmová adaptace románu Ericha Marii Remarqua Na západní frontě klid z roku 2022, která byla oceněna čtyřmi Oscary. Brühl se na tomto filmu podílel nejen jako herec, ale i výkonný producent.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související