Na filmový festival do Varů dorazil i Karel IV. na koni

3. červenec 2019 14:00

Na výstavě nazvané Červený koberec mohou vidět návštěvníci karlovarské Galerie umění model jezdecké sochy Karla IV. Výstava je doprovodnou akcí mezinárodního filmového festivalu.

Svět filmu připomínají i plakáty s českými legendami

Výstava filmových plakátů

Výstavu Český filmový plakát 1931 - 1948 připravilo na hlavní část sezony Muzeum Karlovy Vary ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy a Barrandov Studiem.

Pro město Karlovy Vary sochu navrhnul Michal Ganriel, který se svým nápadem přede dvěma lety zvítězil v soutěži vyhlášené karlovarským Rotary klubem. Jestli bude socha nakonec v lázních stát, není jisté. Jisté naopak je to, že její zmenšenou verzi uvidí návštěvníci galerie hned po vstupu do budovy.

Pokud budou příchozí hosté model obcházet, uvidí uvnitř rovnoběžně umístěných lamel podstavce Svatováclavskou korunu. Neobvyklé dílo z nerezové oceli popsal sám autor, Michal Gabriel: „Je to materiál, který dokonale pracuje se světlem. Když ho navíc ještě s pojím s lamelami, tak vlastně nutím toho člověka, pokud chce nahlédnout dovnitř a objevovat, aby chodil okolo. Neroztáčím sochu, roztáčím diváka.“ 

Gabriel je spoluzakladatel výtvarné skupiny Tvrdohlaví, vedoucí Ateliéru sochařství na Vysokém učení technickém v Brně. Je jedním z nejvýraznějších současných českých sochařů. Vytvořil řadu soch šelem či mýtických bytostí pro veřejný prostor. Výstava prezentuje také aktuální tvorbu ovlivněnou novými technologiemi, díky kterým vznikají mimořádně působivé objekty z vrstvené nerezové oceli.

„V poslední době autor vytváří konstrukci sochy pomocí rastrů. Jejich transparentností narušuje přirozeně plný objem díla. Socha získává vzdušnost, přitom zůstává sochařsky objemná. Nejvýraznějším dílem tohoto typu je právě návrh jezdecké sochy Karla IV. pro město Karlovy Vary. Karlovarská výstava připravená v rámci doprovodného programu 54. ročníku mezinárodního filmového festivalu pod příznačným názvem Červený koberec, představuje vedle řady starších prací také tuto aktuální autorovu tvorbu,“ poznamenal ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec.

Model jezdecké sochy Karla IV. a další práce Michala Gabriela můžete vidět v karlovarské Galerii umění do 8. září.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio