Muzeum v Dobré Vodě představuje prvního jménem známého obyvatele Šumavy

18. červen 2021

Osobnost a působení svatého Vintíře, benediktinského mnicha, poustevníka a prvního jménem známého obyvatele Šumavy, přibližuje nová stálá expozice v Muzeu Dr. Šimona Adlera v Dobré Vodě u Hartmanic na Šumavě. Nová expozice vznikla už loni, kvůli pandemii je ale přístupná až od letošního roku.

Expozice věnovaná sv.Vintířovi v muzeu v Dobré Vodě

Expozice v Muzeu Dr. Šimona Adlera představuje život a působení svatého Vintíře. Vystavena je zde například zázračná soška svatého Vintíře z 15. století, ke které se váže zajímavý příběh. Sošku měli nalézt pasáčci v dutině stromu a odnést ji do hartmanického kostela. „Jenže se stal zázrak a druhý den se soška vrátila zpět na Dobrou Vodu. Tak to zkusili ještě několikrát, nicméně soška se stále vracela na původní místo,“ uvedla vedoucí muzea Veronika Rubínková.

Expozice věnovaná sv.Vintířovi v muzeu v Dobré Vodě

V Dobré Vodě proto postavili dřevěnou kapli, na jejíchž základech stojí dnes kostel sv. Vintíře. Soška v minulosti plnila funkci milostného obrazu a díky ní se mohla plnit přání a stávat se zázraky. V expozici je k vidění také oboustranná malba na plechu z doby kolem roku 1800. Původně obraz visel v kapličce zasvěcené svatému Vintíři, která byla komunisty zbourána.

Jedna z posledních místností zobrazuje poustevnu - místo, kde svatý Vintíř žil. Při prohlídce výstavy se lze dozvědět třeba i to, že v Dobré Vodě se událo již 305 zázraků.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio