Musíme se zaměřit také na dobu po koronaviru, upozorňuje starosta Mariánských Lázní Martin Kalina

19. březen 2020 10:00

Mariánské Lázně jsou zatím v Karlovarském kraji pravděpodobně nejvíce zasaženým městem nebezpečným koronavirem. V karanténě se ocitla část místních hasičů i návštěvníků jednoho z místních hotel. Přinášíme vám rozhovor se starostou Martinem Kalinou.

Pane starosto, kvůli zamezení šíření koronaviru v České republice vstoupila v platnost řada opatření. Dodržují je lidé a podnikatelé v Mariánských Lázních?
Musím říct, že jsem rád, že i když ze začátku bylo dodržování zejména pokynu nošení ochranných roušek bráno trochu vlažně tak, v posledních dnech se to hodně zlepšilo. Občané striktně nařízení dodržují.

V Karlovarském kraji se koronavir zatím rozšířil asi nejvíce právě v Mariánských lázních. Připomeňte krátce z jakého důvodu.
Jeden z pacientů, u kterého byl koronavir pozitivně testován, byl ještě před propuknutím té nákazy účasten společenského plesu na jednom ze zdejších hotelů. Problém je, že se lístky na ples nevydávají na jméno, takže krajská hygiena neměla žádný způsob, jak všechny lidi vytrasovat. Proto rozeslala výzvu účastníkům plesu, aby se nahlásili. Část z nich zprávu uposlechla. Nedokážu ale říci, jestli ti ostatní vzali věc na lehkou váhu, nebo se k nim ta zpráva nedostala.

Jak na situaci lidé v Mariánských lázních reagují. Prý o tom hodně diskutují na sociálních sítích?
Ano, sociální sítě jsou velkým fenoménem posledních dní. Také protože velká část obyvatel je teď doma a nemusí to být z důvodu nařízené karantény, takže jeden ze způsobů, jak se odreagovat, je právě přítomnost na sociálních sítích a diskuze. Ty probíhají čile. Musím říct, že jsem potěšen, že většinou je to o solidaritě a vzájemné pomoci. Najdou se samozřejmě ale i tací, kteří využívají situaci k šíření různých polopravd a fám.

Jak řešíte současnou mimořádnou situaci se zástupci lázeňských domů na území města?
Prostřednictvím elektronické komunikace jsme ve spojení s naší asociací hoteliérů. V případě, že dostáváme od kraje nebo od vlády nějaké údaje, které se jich týkají, tak se s nimi o ně dělím. Na příští týden mám domluvenou mimořádnou schůzku s panem Kalivodou, největším poskytovatelem tady v Mariánských Lázních. Budeme to probírat a budu se ptát na aktuální opatření. Hlavně se musíme zaměřit na dobu po koronaviru, protože Mariánské Lázně, jakožto město z velké míry závislé na cestovním ruchu, bude postiženo, i co se týče ekonomické stránky poměrně hodně. I když skončí karanténa a uvolní se restrikce, určitě bude nějakou dobu trvat, než lidé dostanou opět chuť k cestování.

autoři: Jitka Brožková , Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související