Motorovou pilu do ruky nevezmu, říká klavírista Jiří Pazour

16. listopad 2023

Klavírní virtuos Jiří Pazour nenechává své posluchače v klidu. Se schopností brilantní improvizace a ochotou hrát na jejich přání si získal pověst unikátního umělce.

Talent Jiřího Pazoura se projevuje zejména v improvizaci. Okouzluje své posluchače tím, že promítá jejich přání přímo do hudebních kompozic. Někdy se stává, že ho posluchači se svými požadavky na koncertě překvapí. Dostal například zadání improvizovat na Ottorina Respighiho na téma skladby Římské pinie. „Já jsem jen zalapal po dechu a říkal jsem si, že tu skladbu jsem asi někdy slyšel. Vím, že ji napsal, ale vůbec si nepamatuji to téma,“ pousmál se u této vzpomínky.

Pazourova vášeň pro hudbu ho vede k nekonvenčním přístupům. Před koncertem se sice musí procvičit jako každý jiný hudebník, ale jeho příprava je odlišná. „Dělám koncerty improvizace, a tam se ani příliš cvičit nedá. To vlastně člověk vymýšlí přímo na místě," vysvětlil klavírní virtuos.

Improvizovat se podle něj dá na všechny písně. Dají se kombinovat i dvě různé skladby nebo je přetvářet do jiných stylů. „To je právě ta hravost improvizace, která mě těšila už od dětství,“ popsal klavírista. Neomezuje se jen na klavírní improvizace, zhudebnil také básně Jiřího Žáčka a komponoval hudbu ke snímku.

Je ovlivněn rodinnými kořeny. K hraní na klavír ho přivedli rodiče, kteří měli k hudbě vždy velice blízko. Dnes se věnuje nejen koncertování, ale také výuce na Pražské konzervatoři, kde předává své znalosti v předmětech Hra z listu a Improvizace.

Prsty si musí chránit

Kvůli ochraně prstů, které jsou jeho živobytím, se musí vyhýbat některým každodenním aktivitám. Nemůže například štípat dřevo ani krájet cibuli. Bydlení na chalupě však vyžaduje i tyto činnosti. Pro minimalizaci rizika úrazů prstů si zakoupil dlouhou teleskopickou pilu, když potřeboval prořezat křoviny v lese.

Jedinečný hudební zážitek mohou zájemci zažít také v Plzni na koncertě, který se koná ve čtvrtek 23. listopadu od 19 hodin v Domě hudby. Jiří Pazour představí program „Géniové světové hudby v klavírních proměnách". Zazní jeho klavírní improvizace na témata známých skladeb českých a světových skladatelů v nové, osobité podobě.

autoři: Iva Kokešová , Iva Štěpánková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.