Mladí sportovci z kraje zazářili na zimní olympiádě dětí a mládeže

24. leden 2014

Celkem čtyři cenné kovy vybojovali mladí sportovci z Karlovarského kraje na Hrách VI. zimní olympiády dětí a mládeže. Ke třem bronzovým medailím z prvních dní přidali ještě stříbrnou medaili.

Druhé místo na zimním stadionu ve Žďáru nad Sázavou vybojoval rychlobruslař Vít Jiskra. Ten v závodě na 500 metrů zajel skvělý čas a v kategorii mladší žáci obsadil stříbrnou pozici. Zařadil se tak mezi další úspěšné sportovce, kteří na olympiádě získali cenné kovy.

Bronzové medaile si z olympiády odvážejí krasobruslař Matyáš Bělohradský, krasobruslařka Michaela Lucie Hanzlíková a rychlobruslařka Vivien Šmajdová. Poslední den her patřil hokeji, rychlobruslení, běžeckému lyžování, lyžařskému orientačnímu běhu a biatlonu.

Na Vysočinu odjelo z Karlovarského kraje celkem 66 sportovců, 16 trenérů, dva vedoucí výpravy a jeden vlajkonoš. Dopravu, ubytování, stravování a reprezentační oblečení zajišťuje Karlovarský kraj, přičemž reprezentační oblečení zůstane všem členům výpravy jako dar a ocenění za reprezentaci.

Olympijské soutěže uzavřel včera v podvečer závěrečný ceremoniál, který se uskutečnil v Domě kultury ve Žďáru nad Sázavou. Součástí ceremoniálu bylo vyhlášení nejlepších sportovců a dekorování medailemi. Po slavnostním ukončení došlo k oficiálnímu uhašení olympijského ohně a pro sportovce byla připravena diskotéka.

Olympiáda dětí a mládeže je projektem Českého olympijského výboru. Samotná myšlenka uspořádat olympiádu vznikla v roce 2001, přičemž první soutěže proběhly o dva roky později. Nyní se olympiády konají každý rok. V lichých letech jde o letní hry, v sudých se pak soutěží v zimních disciplínách.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio