Milimetrová záležitost. Šití z korálků vyžaduje hodně trpělivosti

Anna Tunderová z Hošťky viděla před čtyřmi léty video, jak se šije z korálků. Od té doby už vytvořila stovky miniaturních broží, náušnic, ozdob, zvířátek a také různých dekorací. Ale vše vyžaduje spousty hodin trpělivosti, protože většina korálků má v průměru asi jeden milimetr.

Anna Tunderová

Slabá jehla, filc, zapínání, nitě přímo na korálky nebo slabý vlasec, to je základ, který ještě kromě korálků potřebujete. Dobré je mít i lupu. Filce je potřeba na přípravu tvaru, zapínání je na šperky. Jedna malá brož zabaví paní Tunderovou na dva dlouhé večery. A moc dlouho se u tvůrkyně neohřejí, každá věc se hned někomu zalíbí a jde pryč. Někdy je dokonce něco na objednávku.

Z korálků jde prakticky vyrobit jakýkoliv tvar, jen je dobré si jej připravit třeba vystřižením z filcu, na ten lze našít i koženku. Šít nemusíte jen z mini korálků, můžete mít různé velikosti. Důležité je každý korálek dobře přichytit a v podstatě v závěru pořádně pospojovat. Dá se zdobit i štrasovými kamínky, které jsou zasazené do lůžek s dírkami. A pak už se můžete chlubit originálními šperky, dekoracemi, jako například vánočními ozdobami či velikonoční výzdobou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.