Mezi nejcennější exponáty sokolovského muzea patří zlatý poklad

16. únor 2023

Budova zámku dominuje centru Sokolova a se svou lososově zbarvenou omítkou je místní nepřehlédnutelnou památkou. Původně byla stavba vodní tvrzí, dnes slouží jako muzeum.

Sídlem sokolovského muzea se stal zámek v roce 1960, kdy zde bylo umístěno Muzeum hornického Sokolovska. To se v roce 1982 přeměnilo nejdříve v městské a poté v Okresní muzeum Sokolov s odbornými pracovišti a od roku 1986 také s novou stálou expozicí.

Expozice prošla v následujících letech různými úpravami, z nichž zatím největší byla zahájena na přelomu let 2012 a 2013, kdy došlo k jejímu rozšíření. Nově zpřístupněná část přibližuje historii rodu Nostitzů, v letech 1622 - 1945 majitelů zámku.

Další dvě místnosti jsou věnovány tvorbě malíře Davida Friedmanna, který na Sokolovsku působil v letech 1946 – 1947.

Kromě prohlídky interiéru se tady můžete dozvědět něco o těžbě a zpracování rud a uhlí, výrobě porcelánu nebo produkci krajek a hudeb­ních nástrojů. K vidění je i model neandrtálce nebo mamuta, jehož kosti se ve 30. letech našly u nedalekého jezera Medard.

Od roku 2019 je návštěvníkům zpřístup­něno sklepení zámku se sokolovským pokladem z 90. let. Součástí muzea jsou výstavní sály pro pořádání krátkodobých výstav.

Spustit audio