Meteorologický sloup ve Františkových Lázních byl významným informačním místem pro lázeňské hosty

3. září 2021

Jedním ze zajímavých míst ve Františkových Lázních je historický meteorologický sloup. Najdete ho na okraji parku nedaleko Isabeliny.

Další turistický tip nás zavedl do centra Františkových Lázní. Pokud při procházce po Národní třídě odbočíte do ulice Boženy Němcové, narazíte na historický meteorologický sloup. Ten už téměř 140 let ukazuje lázeňským hostům aktuální počasí a čas, ale také třeba barometrický tlak, který má vliv na jeden z přírodních léčivých zdrojů – na přirozeně vyvěrající oxid uhličitý.

Hodiny jsou řízeny radiovým signálem ze stanice Mainflingen u Frankfurtu nad Mohanem

„Dříve nebyly mobily, takže hosté pro svůj denní plán přišli k tomuto sloupu a zjistili aktuální stav vzduchu, čas i teplotu ve Františkových Lázních,“ uvedla vedoucí turistického informačního centra Lenka Šimáčková.

Vznik meteorologického sloupu ve Františkových Lázních se datuje na 15. květen roku 1882. Zasloužil se o to místní Zkrášlovací spolek ve Františkových Lázních. Sloup byl původně postaven na jiném místě, asi 50 metrů od stávajícího místa.

Před výstavbou lázeňské kolonády na počátku 20. století bylo rozhodnuto, že meteorologický sloup bude přemístěn na současné místo. Roku 2008 byla dokončena jeho obnova. Realizovaly ji Františkovy Lázně jako vlastník.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio