Masopustní vrtáky. Chutnají báječně a jsou rychlejší než koblihy

Začal masopustní čas, ve kterém nesmějí chybět koblihy, boží milosti či jiné drobné smažené pečivo. Dneska se pustíme do vrtáků.

Ingredience
  • Na těsto: 350 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 40 g droždí
  • 220 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 - 2 vejce (podle velikosti)
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • citrónová kůra
  • 1 – 2 štamprličky rumu
  • sůl
  • Na smažení: olej nebo sádlo
  • Na obalení: jemný krystalový cukr, mletá skořice

Z droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžic mouky a 5 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě zkynout.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, olej, rum, sůl a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které dobře propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýře. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na cca 35 stejných kousků, z každého vytvoříme váleček, ze kterého vytvoříme vrták tak, že váleček uprostřed přehneme, oba konce by měly být stejně dlouhé a ty přes sebe zkroutíme. Je to velmi jednoduché. Připravené tvary necháme pod utěrkou ještě asi 20 minut kynout a potom je z obou stran smažíme v dostatečném množství oleje nebo sádle do zlatova.

Uprostřed se vytvoří bílý pruh, jako na koblihách. Ještě horké obalujeme v jemném krystalovém cukru, do kterého jsme podle chuti promíchali mletou skořici.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko