Malý velký zázrak jménem celer

16. leden 2020

Celerová bulva je přímo napěchovaná prospěšnými látkami – vitamíny i minerály. Celer podporuje činnost žlučníku, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odstraňovat z těla škodliviny a dokonce zvyšuje plodnost a sexuální apetýt.

Celer má dlouhou vegetační dobu, vysévat by se měl proto už v únoru. Pěstování sadby je náročné na vhodné tepelné i světelné podmínky a pro malopěstitele je pohodlnější a spolehlivější koupit sadbu. S vysazováním nepospícháme, celer je háklivý na přízemní mrazíky, takže sázíme opravdu raději až po „zmrzlých“, tedy zhruba v polovině května. A pozor, nesmíme utopit vegetační srdíčko.

Celer je typickou plodinou první trati, to znamená, že ho vysazujeme do půdy na podzim vyhnojené organickým hnojivem, uleželým kompostem nebo zarytým chlévským hnojem. Půda by měla být dobře zalitá, ostatně na doplňkovou zálivku celer čeká po celou vegetační dobu, nestačí mu jen déšť, zvláště v posledních suchých letech.

Sklizeň

Bulva narůstá nejvíc v závěrečné fázi vegetace, necháme jí tedy čas. Sklízíme opatrně, aby se bulva nepoškodila, jen rukou lehce očistíme a uložíme do navlhčeného písku v chladu.

Celer řapíkatý

Stejné zásady platí i pro řapíkatý celer, jen se nedá uskladňovat přes zimu. V lednici očištěné řapíky ale nějakou dobu vydrží a můžeme je i zamrazit.

Spustit audio