Makové řezy se švestkami a marcipánem. Úžasná kombinace
Švestky rozhodně do české kuchyně patří. Švestkové knedlíky, merenda, klevela, kynuté koláče se švestkami a drobenkou, to když člověk jen vysloví, hned se mu sbíhají sliny. Co česká povidla! Taková, jaká se dělají u nás, nenajdete nikde na světě. A právě mák a švestky je kombinace nesmírně výborná. Když k tomu ještě přidáme marcipán a mandličky, tak je to moučník, který může konkurovat lecjakému slavnostnímu dortu.
- 250 hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce oleje
- 2 vejce
- 100 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka mletých hřebíčků
- ½ lžičky mleté skořice
- citronová kůra
- 500 g dobře vyzrálých švestek
- 70 g mandlového marcipánu
- hrst mandlových lupínků
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Našleháme máslo s cukrem, potom přidáme olej a žloutky a opět šleháme do nadýchané pěny. Přidáme mletý mák, vanilkový cukr, mleté hřebíčky, skořici, citronovou kůru a mouku, do které jsme promíchali prášek do pečiva. Přilijeme vlažné mléko a dobře promícháme. Nakonec lehce mícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče. Lze použít pečící papír. Povrch těsta posypeme nahrubo nastrouhaným marcipánem, hustě poklademe vypeckovnými půlkami švestek a ty posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45 minut při 160°C.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.