Maďarský ovocný koláč. Dvě různá těsta a mezi to ovoce
Maďarsko - to nejsou jen guláše, perkelty či tokáně, to jsou i vynikající moučníky a dezerty,
- Na spodní těsto: 300 g hladké mouky
- 170 g tuku
- 80 g cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce rumu
- Na náplň: ovoce (broskve, meruňky, jahody, …)
- 30 g mletých mandlí
- trochu mleté skořice
- 2 lžíce cukru
- Na piškotové těsto: 4–5 vajec
- 150 g cukru
- 2 lžíce horké vody
- 150 g polohrubé mouky
Z uvedených surovin vypracujeme spodní těsto, které krátce zapečeme na plechu nebo ve větší koláčové formě. Na zapečené těsto naskládáme ovoce, posypeme cukrem se skořicí a mletými mandlemi, přelijeme piškotovým těstem a dopečeme. Místo ovoce můžeme použít také sladký tvaroh nebo obojí.
Příprava piškotového těsta: Žloutky šleháme s polovinou cukru a 2 lžícemi horké vody do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh s druhou polovinou cukru. K našlehaným žloutkům pak lehce vmícháme mouku a sníh.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.