Maďarský ovocný koláč. Dvě různá těsta a mezi to ovoce

Maďarsko - to nejsou jen guláše, perkelty či tokáně, to jsou i vynikající moučníky a dezerty,

Ingredience
  • Na spodní těsto: 300 g hladké mouky
  • 170 g tuku
  • 80 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • Na náplň: ovoce (broskve, meruňky, jahody, …)
  • 30 g mletých mandlí
  • trochu mleté skořice
  • 2 lžíce cukru
  • Na piškotové těsto: 4–5 vajec
  • 150 g cukru
  • 2 lžíce horké vody
  • 150 g polohrubé mouky

Z uvedených surovin vypracujeme spodní těsto, které krátce zapečeme na plechu nebo ve větší koláčové formě. Na zapečené těsto naskládáme ovoce, posypeme cukrem se skořicí a mletými mandlemi, přelijeme piškotovým těstem a dopečeme. Místo ovoce můžeme použít také sladký tvaroh nebo obojí.

Příprava piškotového těsta: Žloutky šleháme s polovinou cukru a 2 lžícemi horké vody do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh s druhou polovinou cukru. K našlehaným žloutkům pak lehce vmícháme mouku a sníh.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.