Lynyrd Skynyrd: Sweet Home Alabama

27. listopad 2021

Jižanský rock je zvláštní typ rocku, který vznikl na konci 60. let v jižnách státech USA. Spojily se v něm čtyři žánry: blues, rhythm and blues, boogie a country. Spojily se v něm čtyři žánry: blues, rhythm and blues, boogie a country. Jeho agresivní zvuk pomohl oživit americký rock sedmdesátých let.

Příběh písně "Sweet Home Alabama" nezačíná v Alabamě, ale v Jacksonville na Floridě. Právě tam v roce 1964 zformovalo pět teenagerů, z čehož se nakonec stala ikonická rocková skupina Lynyrd Skynyrd. Až pět let poté, co se dali dohromady, se ale nakonec rozhodli pro jméno Lynyrd Skynyrd. Svůj název si zvolila podle jména Leonarda Skinnera, učitele tělocviku a basketbalového trenéra členů skupiny na škole v Jacksonvillu, který dva z nich šikanoval, protože si nechtěli ostříhat vlasy. Škola totiž nedovolovala, aby se vlasy dotýkaly školní uniformy. Z jeho jména vznikla finální, typicky jižanská verze ve tvaru Lynyrd Skynyrd.

Sweet Home Alabama zůstává oblíbenou skladbou na přání na rockových rádiích. Objevila se také v mnoha filmech a stala se neoficiální státní písní Alabamy a oblíbenou písní mezi studenty University Of Alabama. U nás ji pod názvem „Noc houpá se s náma“ s textem Aleše Brichty v roce 1996 nazpívala Pavla Kapitánová.

Sladký domov Alabama, kde je nebe tak modré, zpívá americká legenda jižanského rocku skupina Lynyrd Skynyrd, kterou osud nezlomil ani poté, co její tři členové zahynuli v roce 1977 při letecké havárii.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.