Lustry nového uměleckého šéfa Moseru mají doma Justin Bieber i Salma Hayek

3. březen 2022

Sklárna Moser představila nového uměleckého ředitele. Stal se jím Jan Plecháč, český designér, který patří v oboru do současné mezinárodní špičky.

Jan Plecháč slaví úspěchy doma i v zahraničí. Kariéru zahájil v roce 2011 na přehlídce mladých talentů Salone Satellite v Miláně. Jeho prezentace byla tak působivá, že k sobě záhy přitáhl mezinárodní pozornost předních galeristů, institucí a výrobců. Je držitelem ocenění Czech Grand Design a Elle Decoration International Award.

Navrhuje sériové produkty pro světové značky jako Cappellini, Menu, La Chance, Lasvit nebo sběratelské kusy na pomezí designu a umění pro galerie Mint Shop, Rossana Orlandi či na míru řadě privátních klientů.

Čtěte také

Jeho lustry inspirované velkými operními domy mají doma herečka Salma Hayek nebo popový zpěvák Justin Bieber. Teď Jan Plecháč působí ve světoznámé sklárně Moser.

„Už několik let pracuji hlavně se sklem. Ten důvod určitě není to, že náš lustr má Justin Bieber doma. Nicméně, jak jsme se začali točit kolem skla a svezlo se to na vlně úspěchu, tak to v té hlavě máte a přemýšlíte dál a dál. Takže se sklo stalo fenoménem v našem studiu. Fascinace sklem u mě stále probíhá, takže i proto Moser,“ uvedl Jan Plecháč.

Co pro něj značka Moser znamená? „Moser pro mě byl vždy otiskem dobrého řemesla, krásného skla. Vždy jsem z toho cítil tradici. Popravdě to na mě působilo trochu usedle, neuměl jsem si představit, že já bych velkou část toho portfolia, co Moser má, používal jako designér nebo i jako člověk v domácnosti. Právě i proto to pro mě byla taková velká výzva, podívat se na to blíž a třeba s tím i něco udělat,“ řekl designér.

Jaké má umělecké plány v Moseru a jaký má názor na udržitelnost? Nejen na to se Jana Plecháče zeptala Pavlína Kyselová.

Spustit audio