Sklárna Moser má nového uměleckého šéfa. Stal se jím uznávaný designér Jan Plecháč

21. únor 2022 11:35

Novým uměleckým ředitelem sklárny Moser je Jan Plecháč. Český designér, který patří do současné mezinárodní špičky, chce promítnout své kreativní vize do produktového portfolia a nadále spolupracovat s českými i zahraničními umělci a výtvarníky.

„Být uměleckým ředitelem Moseru je pro mě velká výzva. Vážím si řemesla a tradic, které pro mě symbolizuje. Obdivuji zručnost a soustředěnost našich sklářů. Zároveň si uvědomuji, že se doba mění a že by se tento vývoj měl odrážet i v dílech sklárny. A právě na mně je najít její novou cestu. Dát dílům duši, kterou budou lidé milovat,” říká o své roli Plecháč.

Novým uměleckým šéfem sklárny Moser se stal designér Jan Plecháč

Jan Plecháč, držitel ocenění Czech Grand Design a Elle Decoration International Award, slaví úspěchy doma i v zahraničí. Kariéru zahájil v roce 2011 na přehlídce mladých talentů Salone Satellite v Miláně. Jeho prezentace byla tak působivá, že k sobě záhy přitáhl mezinárodní pozornost předních galeristů, institucí a výrobců.

Dostal se tak mezi špičky užitného designu. Od té doby navrhuje sériové produkty pro světové značky jako Cappellini, Menu, La Chance, Lasvit nebo sběratelské kusy na pomezí designu a umění pro galerie Mint Shop, Rossana Orlandi či na míru řadě privátních klientů.

Společným prvkem Plecháčova různorodého portfolia je jeho experimentální přístup k tvorbě. V produktovém i interiérovém designu je pro něj vždy nejdůležitější celkový koncept.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Moser
Spustit audio

Související